Pamiętam, że kiedy wege przyszło do naszego domu, wpadłam w tak zwaną czarną rozpacz pt. "co to dziecko będzie jadło?!"
Z punktu widzenia nie-weganina, kuchnia roślinna wydaje się być bardzo uboga. Natomiast ci, którzy trochę bliżej się jej przyjrzeli, uznają ją często za nadmiernie wymyślną jeśli chodzi o "dziwaczne" i "wyszukane" składniki, takie jak mąka z ciecierzycy, płatki drożdżowe czy orzechy nerkowca.
Wiem, bo sama tak myślałam. Miałam jednak to szczęście, że zanim sama zdecydowałam się na odrzucenie produktów pochodzenia zwierzęcego, mogłam z bliska przyjrzeć się, co jada moja domowa weganka.
A trafiło na smakoszkę, która nie ograniczała się do spożywania marchewki z groszkiem i pasty z ciecierzycy! Dziecko rozwinęło trochę kulinarne skrzydła, częstując nas chętnie, budząc w nas często zdumienie smakiem, który można uzyskać z warzyw, bez używania oddzwierzęcych dodatków.
A już całkiem padliśmy z wrażenia, kiedy na 18-te urodziny wybrała, zamiast domowej imprezy z tortem, kolację w słynnej warszawskiej wegańskiej knajpce VegeMiasto. Rany, co za pyszności! Ciężko nam było uwierzyć, że to ta "uboga" wegańska kuchnia.
Potrawka z bakłażana
Placek po zbójnicku
Pulpety warzywne w sosie
Pakora - warzywa panierowane w mące z ciecierzycy
Risotto na mleku kokosowym
"No, gdyby ktoś mi podawał pod nos takie pyszności, to kto wie, może i ja mogłabym zostać weganką" - pomyślałam sobie wtedy półżartem.
No i wykrakałam :)
A pyszności przygotowujemy obie z Córencją. Nie jest to trudne i nie zawsze używamy orzechów nerkowca, naprawdę :)
Po trzech miesiącach jedzenia gotowania wege myślę, że odkryłam tajemnicę dobrej kuchni roślinnej (i nie tylko). Są nią przyprawy!
O szczegółach w następnej notce, bo obiecałam sobie nie pisać elaboratów :)
Jestem naciskana przez mojego wege o tego snickersa, którego jadłam u Was.
OdpowiedzUsuńNo i jeszcze nie zrobiłaś???
UsuńOdchudza się przecież.
Usuńa napięcie rośnie... ! ;)
OdpowiedzUsuńtakie potrawy są we wrocławskim barze Vege w Rynku, chyba teraz zmienił nazwę
byłam z miesiąc temu- pychotka !!!
I do tego zdrowa i radosna pychotka!
Usuńkurde, czy to jest dziś 13.50, czy jutro ?? :))))
OdpowiedzUsuńCsiiicho! Już poprawiłam, jakiś pacyficzny czas mi się tu zaplątał... ;P
UsuńPakory sa fantastyczne. wszystkie :)
OdpowiedzUsuńa bar Vega to od zawsze byl we Wroclawiu...to jak on sie teraz nazywa? najlepsze na swiecie golabki jadlam tam , z sosem grzybowym. chyba ze 20 lat temu a smak dalej pamietam. Golabki byly z ryzem a sos byl do wyboru (grzybowy badz pomidorowy)..
A jakie ja pyszne gołąbki zrobiłam wczoraj... mmmmm.....
Usuńszczym?
Usuńz ziemniakami, pieczarkami i suszonymi pomidorami ... Mniam!
Usuńse szczawiem i szczypiorkiem :)
OdpowiedzUsuńi czyms szczelajacym?
Usuńsss groszszszkiem.
Usuń